Meme Kanseri ve Beslenme

MEME KANSERİNDE BESLENME  
 
Sağlıklı beslenme meme kanserinden korunmada çok önemli bir role sahiptir. Diğer tüm kanserlerde olduğu gibi, meme kanserinden de korunmak için dikkat edilmesi geren en önemli konu ideal kilonun korunması. İdeal kiloya sahip kadınların, özellikle menopoz dönemi sonrasında meme kanseri olma riskinin daha az olduğu biliniyor. Ayrıca şişman hanımlarda meme kanseri tekrarlama riski de artıyor. Bu hanımlarda insülin ve insülin benzeri büyüme faktörünün (IGF-1) kandaki seviyeleri artıyor ve serbest IGF -1’ün hücre üremesini kontrolsüz bir şekilde artırarak bir çok farklı kanserin de riskini artırdığı bilinmektedir. Özellikle karın ve üst beden bölgesinde fazla kilosu olan kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Çünkü bu kadınlarda seks hormonu bağlayan globülin (SHBG) daha düşük ve buna bağlı olarak östrojenin daha büyük bir kısmı serbest olarak dolaşıyor. Serbest dolaşımda olan östrojenin de meme dokusuna bağlanma olasılığı artıyor ve meme kanseri riskini artırıyor.
 
Dengeli bir beslenmede genel olarak alınan total kalorinin %30 dan azının yağlardan gelmesinin kanser riskini düşürdüğü bilinmekte.
 
Yağ olarak, ısıl işlem görmemiş (gerçek soğuk sıkım) sızma zeytin yağı ve doğal ortamında yetişen ve tabii ürünlerle beslenmiş olan hayvanların sütlerinden elde edilen tabii tereyağı kullanılabilir. Ayrıca, yağ grubu içinde Omega 3 açısından zengin beslenme de (Omega 3 yağ asidi olan EPA sayesinde) kanser riski oluşumunu azaltıyor.
 
Özellikle haftada 1-2 kere balık tüketilmesi önemli ancak çiftlik balığı yada ağır metallerden zengin sularda yaşayan balıklar tercih edilmemeli.
 
Protein kaynağı olarak, özgür dolaşan ve tabii beslenen hayvanların etini ve yumurtasını buldukça yiyin.Karbonhidrat olarak tam tahıl ürünleri, taze meyve ve sebzeler tüketilmeli. Tüm meyve ve sebzelerin organik olanlarının tercih edilmesi önemlidir.
 
İçme suyunuzu, yoğun tarım bölgelerinde nitrat ve tarım ilaçlarının varlığı nedeni ile yer altı suları ve nehirler kirlendiğinden bu bölgelerin dışındaki kaynaklardan elde edilmiş temiz su kaynaklarından elde etmeye dikkat edin.
 
Meme kanserinde bilimsel veriler eşliğinde önerilebilecek fitoterapi ürünleri de bulunmaktadır. Başta yeşil çay, zerdeçal, zencefil, ökse otu, keten tohumu, çörek otu ve arı poleni olmak üzere bir çok ürün kullanılmaktadır. Doğru şekilde kullanıldığında kanserden koruyucu, kanser hücrelerini öldürücü etkileri tespit edilmiş olan ve kemoterapinin bazı yan etkilerini azaltan bu ürünler tamamen doğal olsalar bile bazı riskler taşımaktadırlar.  Bu ürünlerin içerdikler bazı maddeler var olan hastalıklarınızı arttırıcı veya kullandığınız bazı ilaçların etkisini azaltıcı etkisi olabilmektedir. Sağlığınız için en doğru üründen en çok faydayı alabilmeniz için bu tür bitkisel ürünleri mutlaka fitoterapi ve olası ilaç etkileşimleri konusunda bilgili bir hekim danışmanlığında kullanmanızı önermekteyiz.
                                                
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
Güncelleme Tarihi: 08.08.2014
Radilogica