Polimasti (Çoğul meme )

Polimasti (Çoğul meme, Aksesuar meme)
 
Bereketin ve üremenin sembolü memenin çoğul oluşu tarih boyunca çeşitli kültürlerde bolluk ve bereketi sembolize etmiş ve bu durum çok memeli kadın figürlerinde hayat bulmuştur. Anadoluda Kibele ve Artemis, Türk ve Yunan kültürlerine ait bereket ve bolluğun figürize edilmiş halidir.  
 
Dünyadaki kadınların neredeyse yüzde 5’inde ise gelişimsel bir varyasyon olarak üçüncü meme bulunur. Vücudunda üçüncü memesi olan kadınlar bunu genellikle çok küçük oluşu ve tam meme formunda olmaması nedeniyle ben veya leke olarak adlandırır.Çoğunlukla farkında bile değillerdir, bunun bir aksesuar meme olduğunun. Ta ki, meme konusunda uzman bir doktor, memesinin altında bulunan bu oluşumun ne olduğunu ona anlatana dek. Embriyolojik bir kalıntı olan üçüncü meme, henüz ana karnındayken oluşur (yaklaşık 6-10 mm boyutlarında bir fetüsken). Kasıktan koltukaltına kadar uzanan süt yolu denilen bir çizgi boyunca çok sayıda meme hücremiz vardır. Anne karnındaki gelişim sürecinde bunların hepsi gerileyip yok olurken, yalnızca meme bölgesindeki hücreler korunur ve memelerimiz bu bölgedeki hücrelerden gelişir. Kasıktan koltuk altına kadar uzanan süt yolundaki hücreler eğer beklenen gerilemeyi göstermezse, “aksesuar meme” de denilen üçüncü meme oluşur. Meme başının aynı koyuluğunda oluşu, minyatür meme başı formu ve yerleşimi ile tanınırlar. Bunlar bazen çok belirgin, bazen çok ufak, farkına bile varmadığımız benlerdir.
 
Çok büyük olanları kozmetik bir problem teşkil ederken, ufak olanlarının sıklıkla farkına bile varılmaz, her iki durumda bir sağlık problemi değildir.
 
  
  Selçuk Müzesindeki Artemis Heykeli Prof. Dr. Cemal Cingi'nin Heykeli 
Kayıt Tarihi: 17.04.2014
Güncelleme Tarihi: 12.06.2014
İstanbul OnkolojiRadiologica görüntüleme bina